Litt om honning Har du noen gang lurt på hva honning egentlig er?

Bienes jobb

Den smakfulle honningen vi kjenner til går gjennom litt av en prosess før den havner på brødskiven vår.
Honning blir som du kanskje vet til, ved at biene samler nektar fra forskjellige blomster. Biene har en lang tunge som de suger til seg nektaren med. De frakter nektaren til bikuben i magene sine. I bikuben tar arbeiderbiene i mot honningen. Når nektaren ligger i magen blir den tilsatt enzymer fra eget spytt og den blir fordøyet.
Den blir deretter lagret i vokstavlene i bikuben og forseglet med voks.
Vannet i nektaren fordamper, og igjen i tavlene er honning.

Birøkterens jobb

Når bikubene er full av honning, eller skal flyttes til et annet område, høster birøkteren honningen. For å få honningen ut av de forseglete vokstavlene, bruker man et redskap til å skrape av det øverste laget med voks. Deretter kan man bruke en maskin som stikker hull på cellene slik at honningen flyter lettere ut av cellene.
Rammene med honning blir så plassert i en slynge. Den sentrifugerer slik som en vaskemaskin, og honningen blir presset ut av rammene. Derfra blir honningen tappet i spann og rørt.

Honningen må røres om man vil unngå at den krystalliseres, det vil si, klumper seg til sukkerkrystaller.
Når honningen er ferdig rørt, blir den tappet på glass, klart til å nytes, med en takknemlig tanke til de flinke biene som har laget den.

Honningtyper

Det finnes forskjellige honningtyper, avhengig av hvilken blomster og planter biene har besøkt. Ved å høste honning mellom hver blomstring, kan birøkteren separere de forskjellige typene og smakene. Bringebærplantene blomstrer i juli. Ved å hente honningen som biene har lagret i bikubene når blomstringen er ferdig, kan denne honningen slynges og tappes for seg selv, og slik blir det deilig honning som smaker bringebær.

Honning skal ikke gis til barn under 12 måneder. Grunnen er en bakterie som heter Clostridium Botulinum, som er en vanlig bakterie i jorden. De fleste av oss får nok denne bakterien i oss støtt og stadig gjennom rå grønnsaker. Men fordi vi har en utviklet tarmflora blir bakteriene drept. Hos spedbarn er ikke tarmfloraen ferdig utviklet, og det kan derfor være skadelig for dem å få i seg denne bakterien.

Honningens egenskaper

Honningens smak og utseende bestemmes av hvilke planter biene har besøkt, altså hvor nektaren kommer fra. Biene lagrer honningen i små heksagon celler, i kubene sine og forsegler den med voks. Det finnes både flytende og fast honning. De fleste norske honningtyper er faste i konsistens, eller krystalisert som det heter.  Grunnen til dette er at nektaren i norske blomster inneholder mye glukose, og det er dette stoffet som gir honningen fast form. Flytende honning, som for eksempel akasie honning, inneholder mest fruktose. Flytende honning er mer vanlig i utlandet, her til lands har vi honning fra klokkelyng som et flytende alternativ.  

I tillegg til fuktose og glukose inneholder honningen vitaminer, mineraler eteriske oljer, aminosyrer, proteiner og antioksidanter. Honning er med andre ord mer enn `bare´ et søtningsmiddel.  

 Historie og medisinsk bruk

Honning har vært til nytte for mennesker i lang tid, både som mat og medisin. De første bevisene på honningens viktige rolle kan sees i 12 000 år gamle hulemalerier nær Valencia i Spania. Helleristninger, arkeologiske utgravinger og gamle religiøse tekster har også forklart hvor viktig honning var for menneskene. I tillegg forteller gresk og romersk mytologi at honning var mat for gudene. I vår egen historie, i den norrøne mytologi, var mjød, som er laget på honning, en viktig gudedrikk.

Honning er og har vært, et viktig medisinsk legemiddel i mange kulturer og kjerringråd. Honning er ofte beskrevet i kinesisk medisin, det er en av de viktigste komponentene innen indisk tradisjonell medisin ajurvedic medisin, og ikke minst i vår egen folketro. Honning har også blitt introdusert i moderne medisin. Ettersom honning er antibakteriell og antiseptisk har honning blitt godkjent for medisinsk bruk på  brannsår og andre sår som har vanskelig for å leges.

«Norsk honning regnes som en av verdens beste.»

Norsk honning

Visste du at norsk honning regnes som en av verdens reneste? Det er kanskje ikke så vanskelig å tenke seg med all den rike naturen som biene kan boltre seg i.  Men det er også fordi vi har strenge regler i Norge på foring av bier, for å unngå sukkerforfalskning, og forsiktighet ved bruk av kjemikalier for å bekjempe sykdom.

Vi har forskjellige typer honning i Norge , de vanligste er sommerhonning og lynghonning. Når birøkteren velger å høste all honning etter sommeren vil honningen inneholde nektar fra alle de forskjellige blomstene og plantene biene har besøkt igjennom sommeren. Dette kalles sommerhonning.

Dersom honningen blir høstet etter hver blomstring gjennom sommeren, får man spesialhonninger som lønnehonning, bringebærhonning og lynghonning.